NASI TOMATO TOBISA


Hari ini buru-buru balik kampung kamu tau kenapa? Konon mau test ni menu yang kawan aku bagi. Menu ni biasa di hidang dalam majlis-majlis rasmi tetapi saya sengaja bagi imej baru manalah tau orang-orang kita akan test pula dalam skala besar (iaitu untuk di makan antara 30 -100 orang);
Menu ini saya namakan “Nasi Tomato Tobisa”, dan hari ini saya test untuk 8 orang. Berikut adalah bahan-bahan nya:

BAHAN-BAHANNYA
6 cawan beras basmathi, dicuci dan direndam 30 minit
2 sudu besar pes tomato (tomato puree)
4 sudu besar sos tomato jenama Life
4 sudu besar minyak sapi
2 biji bawang besar, di hiris
2 ulas bawang putih, dicincang
2 inci halia, dititik
2 helai daun pandan, disimpul
6 1/2 cawan air
2 cawan susu rendah lemak (atau susu sejat)
Garam secukup rasa
2 batang kayu manis
10 kuntum bunga cengkih
6 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang

Mencari bahan-bahan di atas tu hampir 3 jam terbazir pusing-pusing di kedai GUI , last-last  pigi kedai Ghulam, malangnya mereka tidak jual dalam kuantiti yang sedikit terpaksa juga lah beli dalam 10 gram wkakakakkaka…   kawan aku kata menu tu mesti di hias supaya nampak menarik maka saya pun hiaslah, ini konon bahan hiasannya

BAHAN HIASAN
Hirisan daun bawang atau daun sup
Bawang goreng
Kismis
Kacang pis

CARA MEMBUATNYA
Pertama sekali,  panaskan minyak sapi dalam kuali (elok guna kuali non-stick), tumis kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, halia, bawang besar, bawang putih dan daun pandan hingga harum. Masukkan pes tomato dan tomato sos, kacau rata dan masukkan beras yang telah di rendam tadi. Gaul hingga sebati kemudian goreng beras tadi kira-kira 1 minit.
Langkah kedua, alih beras tadi ke dalam rice cooker. Tuang air dan susu rendah lemak. Masukkan garam secukup rasa dan kacau rata. Masak seperti biasa hingga nasi kering. Tabur kismis dan kacang pis (jika nak). Dan biar nasi betul-betul masak. Gemburkan dan matikan suis rice cooker.
Akhir sekali, hidangkan dengan menabur hirisan daun bawang atau daun sup serta bawang goreng. Alternative lain; Boleh juga anda kukus nasi tadi. Anda keluarkan nasi, letak dalam pengukus yang dialas daun pisang (cucuk-cucuk sedikit daun tadi untuk membuat lubang) dan kukus hingga masak.
Mudah saja sebenarnya, sebelum saya test menu ni ada saya tanya kawan tadi kenapa guna beras basmathi ? kenapa tidak guna beras biasa… sebabnya, beras jenis tu sebiji-sebiji bila sudah masak beras biasa licak … so tak sesuai. Dan menu ni sesuai di padankan dengan “ayam masak merah” dan “ acar timun”… wow sedap!!! Tak perlu makan di hotel lagi…

Tiada ulasan:

Catat Ulasan